Producentansvar for emballage indebærer, at producenter og importører er juridisk, økonomisk og operationelt ansvarlige for håndteringen af den emballage, de tilgængeliggøre, når den bliver til affald. Dette følger princippet om, at forureneren betaler.
Det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft den 1. januar 2025 i hele EU.
I Danmark reguleres producentansvaret for emballage af flere bekendtgørelser, herunder "Bekendtgørelse om visse krav til emballager, udvidet producentansvar for emballage samt øvrigt affald der indsamles med emballageaffald".
Virksomheder, der fremstiller, importerer eller sælger emballerede produkter på det danske marked, er omfattet af producentansvaret. Dette inkluderer også virksomheder, der får emballage fremstillet under eget navn eller varemærke.
Er små virksomheder også omfattet af producentansvaret?
Ja, alle virksomheder, uanset størrelse, er omfattet af producentansvaret, hvis de tilgængeliggøre emballage på det danske marked.
Formålet er at fremme genanvendelse og bæredygtig håndtering af emballageaffald ved at placere ansvaret hos producenterne, hvilket skal reducere miljøpåvirkningen fra emballage.
En kollektiv ordning er en organisation, der på vegne af producenter varetager deres forpligtelser under producentansvaret, herunder indsamling, genanvendelse og rapportering.
Fra 1. januar 2025 er virksomheder omfattet af producentansvar for emballage forpligtede til at være medlem af en eller flere kollektive ordninger, der kan varetage deres forpligtelser.
Producentansvar for emballage dækker alle typer emballage, mens producentansvar for engangsplastprodukter specifikt omhandler produkter fremstillet af plast, der er designet til engangsbrug.
Ja, en emballage kan godt være omfattet af både producentansvar på emballage og producentansvar på engangsplastprodukter.
Manglende overholdelse kan medføre sanktioner, herunder bøder, og kan skade virksomhedens omdømme.
Virksomheder skal registrere sig i producentregistret hos Dansk Producentansvar (DPA) og indberette de mængder af emballage, de bringer i omsætning. Der skal ligeledes ske en årlig indberetning til Dansk Producentansvar. Hos Emballage Indberetning ApS sørger vi for dette.
Virksomheder skal registrere sig senest en måned efter, at de er begyndt at tilgængeliggøre emballage.
Indberetning sker årligt gennem vores platform, hvor virksomheder angiver de mængder og typer af emballage, de har bragt i omsætning. Vi sørger derefter for korrekt indberetning til myndighederne i det rette format.
Ja, der er gebyrer forbundet med registrering og indberetning, som dækker administrationen af producentansvarsordningen. Der er gebyr til den kollektiv-ordning og gebyr til Dansk Producentansvar (DPA). Du kan læse mere her.
Gebyrets størrelse afhænger ofte af de mængder og typer af emballage, virksomheden tilgængeliggøre.
Medlemskontingent for vores løsning afhænger af antal af år du ønsker at være medlem samt hvorvidt du er omfattet af den udvidet indberetning eller ej. Du kan se vores priser her.
En autoriseret repræsentant er en person eller virksomhed, der er udpeget til at varetage en producents forpligtelser under producentansvaret i Danmark. Det kan eksempelvis være Emballage Indberetning ApS.
Virksomheder etableret i en anden EU-medlemsstat eller i et tredjeland bliver producentansvarlig, når de sælger til en slutbruger i Danmark, og skal derfor have en autoriseret repræsentant.
Udpegning sker ved en skriftlig aftale, hvor repræsentanten accepterer at påtage sig ansvaret for producentens forpligtelser.
Den administrative bagatelgrænse betyder, at virksomheder, der årligt tilgængeliggør mindre end 8 ton emballage på det danske marked, kan vælge at indberette færre oplysninger om deres emballage. Dette reducerer de administrative byrder for disse virksomheder.
Nej, virksomheder bliver ikke fritaget fra producentansvaret. De skal stadig:
Et miljøgradueret bidrag er en økonomisk struktur, der skal give virksomheder et incitament til at producere eller få produceret emballager, som er genanvendelige eller genbrugelige.
Staten fastsætter de miljøgraduerede bidrag samt de designkrav, der ligger til grund for gradueringen. Kriterierne er baseret på en model udarbejdet af Miljøstyrelsen, og en endelig bekendtgørelse med kriterierne forventes at blive offentliggjort efter høring.
En free-rider er en virksomhed, der er omfattet af producentansvaret for emballage, men som ikke er registreret i myndighedsregistret hos Dansk Producentansvar (DPA).
Free-ridere undgår at betale de lovpligtige bidrag og opfylde deres forpligtelser, hvilket skaber en ulige konkurrencefordel og øger byrden for de virksomheder, der overholder reglerne.
Dansk Producentansvar (DPA) tilbyder en anmeldefunktion, hvor virksomheder eller privatpersoner kan rapportere om mulige free-ridere, du finder den her.
Efter en anmeldelse vil DPA og relevante myndigheder undersøge sagen og tage de nødvendige skridt for at sikre, at virksomheden opfylder producentansvaret.
Virksomheder bør sikre sig, at de er korrekt registreret hos DPA og opfylder deres forpligtelser under producentansvaret, herunder indberetning og betaling af bidrag.
Har du yderligere spørgsmål? Spørg endelig! Du kan kontaktes os her.